De Linde neemt deel aan Plastic Pirates

De Linde neemt deel aan Plastic Pirates

Vanaf volgende week stappen meer dan 500 leerlingen uit 29 Vlaamse klassen mee in het Europese ‘Plastic Pirates’ onderzoeksproject. Voor Limburg gaat het om een school in Tongeren en om het vijfde leerjaar van onze school. Ze gaan onderzoek uitvoeren in ‘De Dommel’. Het onderzoek zal telkens een voormiddag in beslag nemen op 8, 9 en 10 november.
Het Plastic Pirates initiatief startte in 2016 in Duitsland, en breidde vanaf 2020 uit naar Portugal en Slovenië. In 2022 is het de beurt aan zeven extra landen, waaronder België. In deze tien landen verzamelen en onderzoeken scholen en jeugdverenigingen op een vergelijkbare wijze het afval in en langs rivieren. In België gaat hetom 29 klassen uit 17 scholen. 


Eerdere resultaten van het Plastic Pirates onderzoek in Duitsland tonen dat rivieroevers gemiddeld 0,5 stukken afval per m² tellen. In meer dan 50% gaat het om plastic (27%) en sigarettenpeuken (24%), naast glas (21%), papier (12%), metaal (8%) en andere (8%). De deelnemende jongeren - uit 900 scholen - registreerden niet minder dan 15.566 stukken afval en troffen ook heel wat gebroken glas, scherpe metalen voorwerpen, chemicaliën e.a. potentieel gevaarlijk afval aan.